Artistieke intentie

Mijn inspiratie vindt zijn oorsprong in de natuur met een bijzondere aandacht voor licht in zijn breedste betekenis, van een zonnestraal die op een herfstavond door een blad sijpelt tot de helderheid waarmee we een inzicht ervaren. Elke compositie is een zoektocht naar de juiste stemming passend bij mijn verbeelding. Daarbij speelt het manipuleren van de klankkleur met hedendaagse technieken en het mengen van die timbres een belangrijke rol. De Gulden Snede ligt aan de basis van het vormelijke aspect van mijn composities. Ik hoop op deze manier mijn inspiratie te kunnen dienen en een link te verzekeren met de natuur.

 

Wil je je graag verder verdiepen in orkestratie met aandacht voor moderene technieken? Via #the-composers-reading-list vind je een lijst met specifieke literatuur, interessante tutorials per instrument. Als aanvulling vind je ook boeken over harmonie, improvisatie, compositie en analyse.

 

Biografie

Tom start zijn muzikale studies in de K. H. Sint-Cecilia te Jabbeke bij Eric Jonghmans en vervolgt deze in de Stedelijke Muziekacademie te Brugge, waar hij klarinet volgt bij Raymond Decock en Filip Demeyere. In 2001 besluit hij verder te studeren aan het Lemmensinstituut.

Hij studeert er ‘klarinet’ bij Eddy Vanoosthuyse en behaalt eerste prijzen voor ‘notenleer’ en ‘geschreven harmonie’. In 2006 slaagt Tom met grote onderscheiding aan het Lemmensinstituut.

Tom werkt als leerkracht muzikale opvoeding in het VTI Brugge en als gastdocent AML in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

In 2019 behaalt Tom een grote onderscheiding Master compositie in het K. Conservatorium Antwerpen bij Wim Henderickx en Luc Van Hove. Hij volgt er schriftuur bij Alain Craens. Tom mocht de zilveren medaille PRIJS voor MUZIEK 2017 – provincie West-Vlaanderen ontvangen voor de solowerken Herfstkleuren (klarinet) en Iphis (contrafagot). In 2019 wordt Spirits voor symfonisch orkest geselecteerd en uitgevoerd door het Antwerp Symphony Orchestra.

Tom volgt momenteel de opleiding orkestdirectie aan het Lemmensinstituut (LUCA) bij Ivan Meylemans. Daarnaast is hij dirigent in de K. Harmonie van de Congregatie Izegem en is hij regelmatig te gast bij de voorbereiding van een concert of partiële repetities.

 

2005 Dirigent Young Silver Band FV Gistel

2006 Master klarinet - Lemmensinstituut (LUCA)

2006 Dirigent K. Fanfare Zarren-Werken

2009 Voorzitter PLAY Events vzw (2019)

2011 Dirigent Harmonie Ledegem

2017 METRIC Den Haag

2017 PRIJS voor MUZIEK - Provincie West-Vlaanderen

2018 METRIC Leipzig

2019 Dirigent Koninklijke Harmonie van de Congregatie Izegem

2019 Master compositie - KC Antwerpen

2019 Start opleiding orkestdirectie Lemmensinstituut (LUCA)